Algemene Informatie
Gewoon brood
Gewoon brood wordt doorgaans bereid uit een mengeling van tarwemeel (of een combinatie van tarwe en/of andere graansoorten), water, gist (of een ander rijsmiddel) en zout. Tevens kan er aan het brood een broodverbetermiddel toegevoegd zijn. Dit is een mengsel van vetstoffen, suikers en emulgatoren. Hoe bruiner het brood, hoe meer delen van de tarwekorrel in het brood aanwezig zijn.
Koolhydraatarm brood
Om een brood koolhydraatarm te maken wordt het belangrijkste ingrediënt tarwemeel geheel of gedeeltelijk vervangen door koolhydraatarme ingrediënten. Hierbij is een verschil te maken tussen ingrediënten die van nature minder koolhydraten bevatten zoals sojameel, amandelmeel, eiwitten en noten, of ingrediënten die bestaan uit vezels, waardoor ze minder koolhydraten opleveren. Denk aan tarwe of haverzemelen. Hierbij worden de vliesjes van de tarwe of haverkorrels toegevoegd aan brood. Dit zijn vezels die niet door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Hoe meer tarwemeel vervangen wordt, hoe lager het aantal koolhydraten in het brood. Dit wil overigens niet zeggen dat het brood minder calorieën bevat. Doordat de gebruikte alternatieve ingrediënten over het algemeen meer calorieën bevatten kan koolhydraatarm brood meer calorieën opleveren.
Brood dat heel weinig koolhydraten bevat, is anders van smaak en structuur dan gewoon brood. Soms is de smaak even wennen, maar door het brood te beleggen met roomboter en lekker koolhydraatarm beleg, is het toch heerlijk om in een snee brood te kunnen happen. Ook kunt u het brood roosteren als u aan de smaak moet wennen. Geroosterd brood is vaak net iets smakelijker.
Hoe meer koolhydraten het brood bevat, hoe meer de smaak naar traditioneel brood gaat.